Tariful celor de la Brantner pentru gunoiul zălăuanilor va fi negociat şi aprobat de Consiliul Local

AVE Ecoserv a pierdut contractul cu Municipiul

 Ultimele trei luni în care SC AVE Ecoserv va ridica gunoiul în municipiul Zalău vor fi monitorizate atent de municipalitate, pentru ca această activitate deosebit de importantă să fie efectuată conform clauzelor din contractul sub incidenţa căruia societatea de salubritate se află până în luna martie 2017.

“Pentru a avea certitudinea că societatea îşi indeplineşte obligaţiile şi în ultimele trei luni (trimestrul I/2017), activitatea acesteia va fi monitorizată de inspectorii Direcţiei Corp Control a Primăriei”, se arată în comunicatul municipalităţii.

 Ghinioane în lanţ pentru AVE

Din trimestrul II/2017, noul operator va fi societatea SC Brantner Servicii Ecologice SA, care a câştigat licitaţia privind serviciul de precolectare, colectare şi transport. Brantner este şi „părintele” deponiei de gunoi de la Dobrin, prin urmare, şi ridicarea dar şi depozitarea şi prelucrarea gunoiului va avea un “şef” unic. Rezultatul licitaţiei a fost contestat de SC AVE, care, însă, nu a avut câştig de cauză în instanţă. Prin urmare, AVE îşi ia la revedere de la zălăuani, începând din primăvara anului viitor. Tarifele noului operator vor fi negociate de Asociaţia Ecodes, asociaţie care reprezintă Primăria în relaţia contractuală cu firma Brantner, şi vor fi aprobate de Consiliul Local. “Intenţia Primăriei Municipiului Zalău este de a păstra aceleaşi tarife şi de a obţine un serviciu care, din punct de vedere calitativ, să fie cel puţin la nivelul celui oferit de SC AVE Sălaj Ecoserv. De asemenea, preocuparea instituţiei este de a asigura cât mai multe puncte gospodăreşti subterane pentru o cât mai buna igienizare a oraşului”, spun reprezentanţii municipalităţii. Acest lucru însă, rămâne de demonstrat în fapte, de noul operator, după ce va prelua concret acest serviciu.

Nu ne aşteaptă vremuri prea bune

Tarifele la gunoi au fost deja mărite la sfârşitul lunii septembrie, AVE fiind forţaţi să crească preţul.  Mai mulţi consilieri locali au solicitat, în una din ultimele şedinţe de Consiliu local, informaţii suplimentare privind modalitatea prin care se calculează aceste tarife. Dana Crişan a pus problema acestor costuri, un lucru firesc având în vedere faptul că discutăm de o mărire de peste patru ori a tarifelor practicate de cei care administrează deponia de la Dobrin, respectiv concernul austriac Brantner (cei care vor asigura din martie 2017 acest serviciu în municipiu), faţă de cele pe care, de exemplu, cei de la Crişeni le practicau în trecut atunci când Ave folosea groapa de gunoi din această localitate. Reprezentanţii Primăriei au spus că tarifele sunt stabilite în funcţie de tipul gunoiului, cantitate dar şi de factori care vin în completarea acestei activităţi, cum ar fi tratarea chimică a unor anumite sortimente de deşeuri, sortarea, transferal, acestea fiind tarifate separate de către administrator.

Toate acestea au dus la propunerea de mărire de tarif pe care cei de la AVE au detaliat-o la vremea respectivă în raportul înaintat Primăriei, un document care ar fi, potrivit consilierilor locali, justificat. Administratorul deponiei este responsabil aşadar pentru aceste măriri, însă acesta nu exclude în totalitate, fireşte, nici “plusul” pe care AVE l-a solicitat, din moment ce negocierile porniseră iniţial de la 8,39 de lei, ajungând în final să fie agreate la 5,10 lei, în cazul persoanelor fizice.

La vremuri noi, acelaşi gunoi

Gunoaiele din jurul blocurilor, punctele de colectare care arată ca în filmele de groază, pline de saci menajeri desfăcuţi, resturi, cutii şi tot felul de resturi ori gunoaie, au ajuns să reprezinte una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm. Efortul celor de la AVE, care au încercat, prin instalarea celebrelor cuşti metalice, să mai stopeze din acest fenomen îngrozitor, au fost sortite eşecului. În doar câteva luni, situaţia ghenelor de gunoi de la blocuri era una mai rea decât cea existentă înainte de instalarea cuştilor salvatoare. Acestea au fost rupte, deschise ori pur și simplu ignorate, iar ţiganii, dar şi zălăuanii certaţi cu bunul simţ, au readus aceste spaţii la situaţia iniţială. Proiectul privind instalarea rampelor subterane în cartierele din Zalău a fost demarat, însă de la instalarea primei rampe în Porolissum, nu a mai apărut alta nouă. Degeaba se agită societăţile, dacă omul prost-crescut coboară din bloc şi aruncă sacul de gunoi în coşuleţul din stradă, punând în cârca celor de la Citadin o sarcină pe care chiar nu o au în fişa postului, sau, mai rău, aşa cum recent am descoperit la un celebru bloc din centrul Zalăului, unii aruncă gunoaiele direct pe geamurile de la bucătărie, făcând ca spaţiul închis (luminatorul) să arate ca o groapă de gunoi spre disperarea locatarilor care de cele mai multe ori stau la masă în bucătăriile din apartamente şi savurează odată cu cina, mirousile pestilenţiale care vin de jos. Acesta este un singur exemplu,vorbim despre blocul Perla, însă dacă arunci o privire în curtea interioară a acestuia, numai perlele nu-ţi vin în gând, la ceea ce ţi-e dat să vezi. Pornind de la Perla, situaţia este gravă şi în Brădet, Dumbrava Nord, Păcii etc. Poate că cei de la Brantner vor veni cu idei noi, iar Primăria va reuşi să îi facă, prin amenzi usturătoare, pe cei care aruncă sau răscolesc gunoiul, să renunţe la acest obicei care ne distruge prestigiul, confortul şi mai ales sănătatea urbei, şi, pe lângă efortul şi activitatea zilnică a celor răspunzători de curăţenia oraşului şi de colectarea deşeurilor menajere, noi înșine să înţelegem faptul că fiecare este răspunzător – copil, tânăr ori adult – deopotrivă.

 

 

 

 

 

7 Thoughts to “Tariful celor de la Brantner pentru gunoiul zălăuanilor va fi negociat şi aprobat de Consiliul Local”

  1. Anonim

    cand il ridica pe gunoiul de ciuntu?

  2. Tăunu

    AVE a oferit redevenţe mult mai mari decât această firmă a lui Ghiţă, firmă de casă a PSD, care a câştigat, totuşi, licitaţia. Dacă vor creşte tarifele, va trebui să ieşim în stradă. Zălăuani, treziţi-vă !

  3. Lla cati destepti avem in CL. Nu m-ar mira o majorare de tarif.

  4. Anonim

    Era un titlu mai corect urmatorul: Bratner va impune pretul, iar CL Zalau va aproba!

  5. Anonim

    Nu intele, de ce e nevoie de o asociatie sa reprezinte primaria pt negocierea contractului cu firma privata? Negocierea nu se putea face direct de catre Primarie?

  6. Marian

    Motivele care duc serviciile de salubrizare la preturi mai mari sunt niste clisee.Este la mintea cocosului ca vor sa ne bage tarife marite pe gat,dar asta nu inseamna ca noi vom accepta asta.Nu exista justificare in a marii pretul,daca au castigat licitatia atunci inseamna ca au facut-o cu preturi mai bune pentru cetatean de cat AVE, altfel cum? Altfel este vorba de o manareala. Eu personal nu voi semna nici un contract care sa ma oblige la preturi mai mari,iar daca este cazul, ne adunam mai multi si vom folosi toate pargiile legale pentru a contracara un eventual abuz catre bugetele noastre si asa precare.

  7. Adrian

    Primarul din Benesat a refuzat sa semneze contractul cu SC Brantner Servicii Ecologice SA pe motiv ca nu vrea sa impovareze cetatenii localitatii. Respect!

Leave a Comment